čtvrtek 3. září 2015


Údržba úpletů z ručně barvených přízí Katrincola yarn


Příze Katrincola yarn je barvena speciálními barvami na bavlnu, vlnu či hedvábí dle složení příze. Barva je ustálena octem či solí, teplotou a ještě speciálním ustalovačem. Barvy jsou velice stálobarevné a nezapouští do sebe vzájemně. Nicméně.. při prvním praní dbejte opatrnosti, barvy budou  s největší pravděpodobností trochu pouštět.

Úplet perte v ruce, ve speciálním pracím prostředku na jemné a barevné prádlo, nejlépe v prostředku s lanolinem, který vlákno ochrání před dalším zašpiněním, má velice silnou prací schopnost, změkčí vlákna a má velice příznivý vliv na pokožku. Pomáhá při léčbě exematikům, při onemocnění psoriázou a pokožku nevysušuje. Tato informace se týká nejenom vlněných přízí, ale i bavlny, hedvábí, viskózy, alpaky a směsí těchto přírodních vláken, lanolin je prostě přírodní zázrak.

Úplet dlouho nenamáčejte, ihned perte, nedrhněte a nekruťte, buďte k úpletu "hodné", perte jej pouze promačkáváním, nedřete vlákna o sebe. Poté vymáchejte minimálně 2x až je máchací lázeň čistá, bez bublin pracího prostředku. Zejména u vlny dbejte na to, aby teplota jednotlivých lázní byla VŽDY STEJNÁ! Střídání teploty jednotlivých lázní způsobuje srážení a plstnatění úpletu! Aviváž nepoužívejte, pouze u čisté bavlny je možno aviváž použít. U vlny je to přímo ZAKÁZÁNO! Dojde k uvolnění vlákna a úplet se vytáhne a přestane být pružný..

Poté úplet vymačkejte, neždímejte! Nekruťte, zabalte jej do velkého ručníku či osušky do ruličky a tu opět tlakem mačkejte, můžete i pošlapat, aby jste dostali tekutinu z úpletu do osušky, to opakujte se suchou osuškou, aby byl úplet co nejvíce zbaven vody.
Úplet poté srovnejte do požadovaného tvaru, sušte volně rozložené, nevyvěšujte! Doporučuji použít speciální síťku - sušák na úplety. Úplet obracejte. Nesušte na slunci a v přímém kontaktu s topidlem! Pokud sušíte venku, dbejte na to, aby úplet nebyl vystaven přímému slunci, došlo by k "vyšisování" či by se udělaly fleky. Venku sušte VŽDY obrácené na rub. Většina výrobců nedoporučuje sušit úplety v sušičce, já s tím mám osobně dobré zkušenosti, jen na čistou vlnu a alpaku bych tuto metodu nedoporučovala, mohlo by dojít ke sražení. Bavlněný úplet bude naopak daleko měkčí.

Většina rad se týká nejen ručně barvených přízí, ale úpletů z přírodních materiálů obecně.

Vaše Katrincola yarn  (Kateřina Chocholáčová)
Prodej přírodních pletacích přízí
www.katrincola.cz
Kamenná prodejna
Obchodní galerie Orlí 3 v Brně
tel: 724185607
mail: katrincola.yarn@gmail.com
Skype: Katrincola

Video návody na Youtube pro pletařky i háčkařky naleznete ZDE



Žádné komentáře:

Okomentovat

Štítky

O Škole pletení a háčkování Katrincola yarn

Pravidelní čtenáři