úterý 1. září 2015

Co je to Merino? Alpaka?

Co je to Merino? Proč je lepší než klasická vlna? Jaké má vlastnosti?
Nejste si vlastně jistí, co tyhle pojmy přesně znamenají? Zkusme se na složení a funkční vlastnosti těchto materiálů podívat blíže.
Ovčí merino vlna pochází ze speciálně vyšlechtěných ovcí, žijících v chladnějších a vlhčích oblastech (Nový Zéland, Austrálie, Norsko). Ovce chrání v drsné přírodě nejtechničtější přírodní vlákna, která člověk sice nedovede vyrobit, ale umí je zpracovat. Tato vlákna jsou mnohem jemnější než tradiční vlna. Merino vlna je hedvábně jemná, má vyšší schopnost izolace a je prodyšnější.
Vlněná vlákna jsou vysoce hydrofilní a mají vysokou schopnost pohlcovat vlhkost. Vlna se netaví ani nehoří, poskytuje také vysokou ochranu proti UV záření. Její produkce je šetrná k životnímu prostředí a je založená na principu obnovitelných zdrojů, protože ostříhaná ovečka se poměrně rychle opět „oblékne“ do vlněného kabátku.
imagewww.woolpower.se
Jemný přírodní textilní materiál s výbornými vlastnostmi. Jedná se o přírodní, recyklovatelný, obnovitelný materiál vhodný pro širokou škálu oděvů. Ovčí merino vlna pochází ze speciálně vyšlechtěných ovcí pocházejících z Kavkazu, odtud byly v 19. století dovezeny do Španělska (zde dostaly jméno „merinos“) a dále do Austrálie, Tasmánie a na Nový Zéland.
Přednosti:
·Vlákna jsou mnohem jemnější než tradiční vlna. Merino vlna je hedvábně jemná, má vysokou schopnost izolace a je velice prodyšná.
·Díky pružnosti vlákna se vlněné oblečení nemačká.
·Vlněná vlákna jsou zvlněná, elastická, vysoce hydrofilní a mají vysokou schopnost pohlcovat vlhkost.
·Vlna se netaví ani nehoří.
·Poskytuje také vysokou ochranu proti UV záření.
·Dokáže zahřívat i ochlazovat lidské tělo.
·Má vynikající schopnost odvádět vlhkost od těla ve skupenství páry. Syntetické tkaniny odvádí pot až po zkapalnění a proto mohou studit.
·Vlna není vhodné prostředí pro život bakterií, nezapáchá ani po opakovaném, mnohonásobném propocení.
Údržba:
·Výrobky z vlny se speciální úpravou Superwash se dají prát v pračce a sušit v sušičce! Jelikož je vlna 100% přírodní produkt, musí být použit prací prostředek s neutrálním pH – tedy prací prostředek speciálně určený pro praní vlněných oděvů. Teplota max. do 40st.C.
·Výrobky z Merina bez této úpravy lze prát pouze ručně a bez prudkého střídání teploty – jinak může dojít k plstnatění vlny a ke znehodnocení výrobku.
Hlavní přednosti Merino Vlny
Přírodní termostat
Vlna Merino dokáže zahřívat i ochlazovat lidské tělo. Má vynikající schopnost odvádět vlhkost od těla ve skupenství páry. Syntetické tkaniny odvádí až po zkapalnění a proto mohou studit.
Izolační schopnost
Díky kombinaci kadeřavosti, jemnosti, speciální struktuře vlákna a technologie výroby příze, dokáže i tenká vrstva vlny zahřát.
Hřeje i když je vlhká
Dokáže pojmout vlhkost až do 35% svého objemu aniž by to člověk pocítil. Povrch vlny je vododpudivý. To, že „hřeje i mokrá“, musíme nutně brát s rezervou. Nemá v sobě zabudovaná kamínka, ale je o 100% příjemnější než mokré syntetické triko a tolik nestudí.
Žádný zápach
Merino vlna má přirozené antibakteriální účinky a jakožto přírodní materiál má schopnost samočištění. Zkrátka stačí triko na hodinku svléknout a vyvětrat, a jedete dál. Z vlastních zkušeností můžeme potvrdit – zvládli jsme v jednom triku vydržet i déle než 14 dní.
Neškrábe
Vlas vlny Merino má tloušťku 15 až 25 mikrometrů. Většina lidí začíná cítit škrábání od vláken silnějších než 28 mikrometrů. Tenčí vlákna neškrábou, protože se při kontaktu s pokožkou ohýbají. Škrábání můžete pocítit, jste-li opravdu hodně citliví. Většinou ale tento pocit odezní po prvním propocení trika.
Vysoká prodyšnost
Každé vlákno vlny Merino dýchá skrz svoji vnitřní strukturu. Na rozdíl od syntetických vláken, jejichž prodyšnost je určena množstvím mezer v látce. Proto hustě pletené tričko z umělých vláken nedýchá (jako igelit). Naopak hustě tkaná vlněná látka je stále výborně prodyšná.
Vysoká UV ochrana
Přirozenou vlastností vlny je eliminace účinků UV záření.
Zdroj: hanibal.cz
Co je to Alpaka? Proč je lepší než klasická vlna? Jaké má vlastnosti?
Nejste si vlastně jistí, co tyhle pojmy přesně znamenají? Zkusme se na složení a funkční vlastnosti těchto materiálů podívat blíže.
Vlastnosti vlny alpaka Lama alpaka je kruh velblouda. V Bolívii a Peru se jich chová asi 350 000 kusů. Srst se stříhá jednou za dva roky, každá stříž dává 3 až 4 kg vlny až v 22 barevných odstínech. Vlákno měří 15 až 26 mikronů, je málo kadeřavé, má velmi měkký omak a hedvábný lesk. Příze se vyrábí např. ze směsi 60% vlny alpaky a ze 40% ovčí vlna. Pletené nebo tkané výrobky se prodávají za dvojnásobnou cenu oproti porovnatelným produktům z čisté merinové vlny. (Wikipedie)
O alpakách
image
Co to je alpaka?
Když přišli první Španělé zhruba před pěti stoletími do Jižní Ameriky, objevili tam huňatá zvířata s dlouhým krkem, nazývaná „pacos“. Z toho vzniklo španělské „el paca“ a z něj se vyvinulo slovo Alpaca neboli naše alpaka.
Alpaky patří do rodu Camelidae, ano, skutečně jsou to příbuzní velblouda! Paleontologové věří, že první  camelidae žili v Severní Americe před 40 miliony let. Před zhruba 3 miliony let pak předchůdci dnešního velblouda migrovali přes Aljašku do Asie a odsud pak na střední Východ a do Afriky. Bylo to umožněno tehdejším spojením světadílů.
Domestikace alpaky proběhla před asi 6 000 lety a Inkové vytvořili vynikající chovný program zaměřený na skvělou kvalitu alpačí vlny. Bohužel populace Inků byla dobyvateli zničena a tímto zmizela jak jejich kultura, tak i alpačí chovný program. Alpačí mumie z doby po dobytí Ameriky už nevykazují takovou kvalitu vlny jako ty z dob Inků.

Lamovití byli exportováni z Jižní Ameriky do světa původně jen jako ZOO zvířata. Zhruba před 80 lety Andské země úplně zakázaly vývoz lamovitých, takže až do r. 1980 nebylo legálně vyvezeno žádné zvíře. Chile pak začala sporadicky povolovat vývoz lam a alpak do USA, Anglie, Nového Zélandu , Austrálie a Kanady.

Obliba alpak výrazně stoupla obzvláště v posledních deseti letech, jejich počet v Severní Americe, Austrálii, na Novém Zélandu i v Anglii stoupl z původních pár stovek zvířat do desetitisíců a alpačka si „začala dobývat svět“. Důvod? Především vysoce kvalitní vlna, která několikrát předčí i oblíbenou merino vlnu. Má obdivuhodné tepelné i voděvzdorné vlastnosti, „v zimě hřeje, v létě chladí“. Jelikož narozdíl od ovčí vlny neobsahuje lanolín, dá se přímo spřádat  v syrovém stavu a je v oblibě zejména u těch, co spřádají vlnu ručně.
(alpakafarma.cz)
Vlna alpaka se stala jednou z nejvybranějších a nejvíce ceněných tkanin na světě. V současné době je velmi využívána k tvorbě modelů světových módních návrhářů. Je získávána ze srsti domestikovaných lam alpak, které se chovají v nadmořských výškách přes 4000 metrů, především v Peru.
Vlna se zpracovává ručně. O alpace se říká, že je teplejší než vlna a měkčí než kašmír nebo mohér.
Investovat do tohoto materiálu se vyplatí s ohledem k jeho kvalitě, trvanlivosti, hřejivosti, hebkosti a lehkosti. Alpaka neplstnatí, málo se sráží a málo se mačká. Důkazem toho je stále zvětšující se zájem o alpaku opravdovými milovnicemi a znalkyněmi pletení.
(rajpleteni.cz)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Štítky

O Škole pletení a háčkování Katrincola yarn

Pravidelní čtenáři