pátek 18. září 2015

Ponožkové příze, proč plést ponožky právě z nich?


     Speciální ponožková příze má většinou toto složení: 75%  vlna, 25% polyamid, někdy též nazývaný nylon. Je to léty prověřený poměr, které již většina firem při výrobě ponožkových přízí používá, občas do směsi přidá trochu bambusu či hedvábí v případě letních ponožkových přízí nebo kapku mohéru, kašmíru či alpaky, v případě luxusních zimních ponožkových přízí. Tyto příměsy bývají však pouze v řádech procent a základní složení příliš neovlivňují. Proč se tento poměr ukázal jako nejvhodnější?
     Vlna má vynikající hygroskopické vlastnosti, to znamená, že dokáže pojmout neuvěřitelné množství vlhkosti (přes 19% vlastní hmotnosti) a stále ještě máte pocit, že je naprosto suchá. Tato vlastnost se u ponožek výborně hodí, protože když se noha začne přirozeně potit, vlněná ponožka pot pojme, odvede od nohy ven a noha zůstane suchá a nezapáchá. Krom toho má vlna antibakteriální a antimykotické vlastnosti, takže se v takových ponožkách nedaří bakteriím, které způsobují zápach nohou, ani plísním, které vlhké nohy přímo přitahují a nošení těchto ponožek je i velice prospěšné pro Vaši pokožku. Další příjemnou vlastností vlny je její hřejivost. A pro hospodyňky jedna perfektní vlastnost - vlna se prostě nešpiní. Můžete ve vlněných ponožkách chodit doma bosí a ponožky vydrží čisté neuvěřitelně dlouhou dobu na rozdíl od bavlněných či tzv. funkčních z umělých vláken, takže kdo nerad nosí bačkory, může je v chladnějším období nahradit vlněnými ponožkami a kdo to jednou vyzkouší, stane se na vlněných ponožkách závislý.
     Vlna se v ponožkových přízích kombinuje s polyamidem proto, aby se ponožky při běžném chození neprodřely či neprochodily, polyamid vlnu zpevňuje, zvyšuje oděruvzdornost a zlepšuje pružnost příze. Vlna je v ponožkových přízích opatřena tak zvanou úpravou superwash, což znamená, že je speciálním způsobem upravena, aby se při praní nesrážela, neplstnatěla, ponožky lze prát v pračce při běžných programech do 40st.C s ostatním prádlem podobných barev. Pouze při prvním praní doporučuji prát ponožky v ruce a odděleně od ostatního prádla, protože především ručně barvené příze mají tendenci při prvním praní pouštět barvu, to se po prvním praní již běžně nestává.
     Ponožky se dají plést i z čisté vlny či z čistého merina nebo alpaky (příze vyrobená z rouna lamy alpaky, která je 2x hřejivější nežli běžná ovčí vlna), tyto však nejsou určeny k běžnému nošení v botách či v pohorkách, jsou to tzv. ponožky televizní či postelové, Při zatížení v obuvi by se velice rychle prošlapaly, těžko se štupují a byla by jich velká škoda. Z čistého merina doporučuji plést ponožtičky či bačkůrky pro miminka, která ještě nechodí či pouze lezou, bude jim teploučko, budou měkké a "nekousavé" a ještě nemají šanci je prochodit.
     V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEPLEŤTE PONOŽKY Z UMĚLÝCH VLÁKEN jako je akryl, polyakryl, polyester, polyamid či z jakýchkoliv materiálů jejichž složení je z více než 35% z umělých vláken. Umělá vlákna nehřejí, jsou velice potivá, neprodyšná, neodvádějí pot, při propocení máte okamžitý a dlouhodobý pocit vlhkých a studených nohou. Bakteriím a plísním se pod umělým vláknem na vlhké noze velice dobře daří, noha je zapařená, zapáchá a pokožka se ve vlhkosti poškozuje. Při praní se umělá vlákna ráda sráží, žmolkují, ponožky jsou "vrzavé" a nepříjemné na omak. Velice rychle se při nošení prodřou. Co byste koneckonců čekali od materiálu, který se vyrábí z odpadu, který vznikl při zpracování ropy. Pokud chcete vyzkoušet, jaké pocity budete zažívat v akrylových ponožkách, stačí si obléct dva igelitové pytlíky, nazout tenisky a vyrazit na výlet.
     Ponožkové příze se vyrábějí v mnoha barevných variantách, jednobarevné, samopruhující, samovzorující, melírované, ručně barvené, které vytváření nepravidelné a nepředvídatelné překrásné vzory, ponožková příze může vytvářet pravidelné i nepravidelné pruhy.
     Z ponožkových přízí se samozřejmě pletou ponožky, ale je překrásná a praktická díky svým vlastnostem i na deky, přehozy, čepice, rukavice, šály, ale i svetříky, kamaše, prostě ponožková příze je všestranná královna mezi přízemi a její použití Vám mohu vřele doporučit. Miluji ponožkové příze!

Vaše Katrincola (Kateřina Chocholáčová)

  


Ponožkové příze a jehlice zakoupíte na e-shopu www.katrincola-yarn.cz nebo si je můžete přijít prohlédnout či osahat do kamenné prodejny v Brně. Video-návody na pletení ponožek najdete na Youtube na mém kanálu, doporučuji kliknout na červenou ikonku odebírat a žádná nová videa Vám neuniknou!

Pokud budete videa sdílet na sociálních sítích či na svých blozích, podpoříte tím výrobu dalších dílů těchto instruktážních videí, předem Vám za sdílení děkuji.

4 komentáře:

  1. Dobrý den, moc děkuji za videa, máte to pěkně natočené. Konečně jsem se naučila začátek na kruhové jehlici. Mám na Vás velkou prosbu, kdy asi budete mít video na ponožky bez klínku? Chci uplést ponožky babičce a ta má drobnou nožku. Moc děkuji. Přeji pěkný den. Dagmar Lárová :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ponožky bez klínku budou...momentálně jsou v pořadí, ale není na to čas...odebírejte videa a jistě se dočkáte. Děkuji za pochopení, přeji pěkný den k.

    OdpovědětVymazat
  3. Ponožky bez klínku budou...momentálně jsou v pořadí, ale není na to čas...odebírejte videa a jistě se dočkáte. Děkuji za pochopení, přeji pěkný den k.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý deň, chcem Vám poďakovať za videa,ktoré sú perfektne natočené, pletiem podľa nich ponožky na kruhovej ihlici.

    OdpovědětVymazat

Štítky

O Škole pletení a háčkování Katrincola yarn

Pravidelní čtenáři